31 Temmuz 2007 Salı

" Kartalın 117. Seferi "


Kartalın 117. seferi

Beşiktaş, Moldova'nın FC Sheriff Tiraspol takımıyla yarın yapacağı Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turu ilk maçıyla birlikte, Avrupa kupalarında 117. karşılaşmasına çıkacak.
Siyah-beyazlılar, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye'yi 14 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve Avrupa Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 10 kez de UEFA Kupası'nda temsil etti. ''Kara Kartallar'', bugüne kadar Avrupa kupalarında yaptığı toplam 116 maçta, 35 galibiyet, 55 yenilgi, 26 da beraberlik aldı. Avrupa'da bugüne dek rakip fileleri toplam 134 kez havalandıran Beşiktaş, kalesinde ise 178 gol gördü.

AVRUPA KUPALARINDAKİ MAÇLARI
Beşiktaş'ın Avrupa kupalarında yaptığı maçların dağılımı şöyle:
ORGANİZASYON K O G B M A Y
Ş. Kulüpler Kupası
ve Şampiyonlar Ligi 14 48 14 10 24 45 77
Kupa Galipleri Kupası 7 20 4 4 12 21 38
UEFA Kupası 10 48 17 12 19 68 63

Toplam 31 116 35 26 55 134 178

HÜKMEN GALİBİYETLER
Beşiktaş'ın, haberde değerlendirmeye alınmayan, Avrupa kupalarında hükmen galibiyetleri de bulunuyor. Siyah-beyazlılar, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1958-59 sezonunda Yunanistan'ın Olympiakos, 1986-87 sezonunda da Kıbrıs Rum Kesimi'nin Apoel takımlarının sahaya çıkmamaları üzerine hükmen galip ilan edilerek, tur atlamıştı.

EN FARKLI SKORLU GALİBİYET VE YENİLGİ
Beşiktaş, Avrupa kupalarında en farklı skorlu galibiyetini 5-0 ile 2002-2003 sezonunda aldı. Siyah-beyazlılar, UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında deplasmanda Bosna-Hersek'in Sarajevo takımını 5-0 yendi. Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu yenilgisini ise 2000-2001 sezonunda Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde aldı. Avrupa Şampiyonlar Ligi (H) Grubu'nda deplasmanda İngiltere'nin Leeds United takımına 6-0 yenilen siyah-beyazlılar, böylece tarihindeki en ağır yenilgiyi almış oldu.

EN GOLCÜSÜ OKTAY DERELİOĞLU
Siyah-beyazlı takımın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu Oktay Derelioğlu. Beşiktaş forması giydiği dönemlerde, Avrupa arenasında takımına toplam 14 gol kazandıran Oktay'ı, 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 7 golle Mehmet Özdilek, 6'şar golle de Feyyaz Uçar ve Metin Tekin izliyor.

KARTAL'IN ÖN ELEME KARNESİ
Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda yarın Moldova'nın Sheriff Tiraspol takımıyla karşılaşacak olan Beşiktaş, Avrupa kupalarında bugüne dek 7 kez ön eleme turunda mücadele etti.
Siyah-beyazlılar, bu 7 ön eleme turundan 5'inde turu geçerken, 2'sinde ise elendi. ''Kara Kartallar'', Avrupa'da mücadele ettiği son 3 ön eleme turunda da rakiplerini geçmeyi bildi.

İlk olarak 1995 yılında Şampiyonlar Ligi öne elemesinde Norveç'in Rosenborg takımıyla eşleşen Beşiktaş, deplasmanda 3-0 yenildiği rakibini, İstanbul'da 3-1 yenmesine rağmen turu geçememişti. Daha sonra 1997'de Slovenya'nın NK Teatenic Maribor Branik takımını Avrupa Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda eleyen siyah-beyazlılar, gruplara kalmayı başarmıştı.

1999'da İsrail ekibi Hapoel Haifa'ya Avrupa Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda elenen Beşiktaş, 2000'de ise aynı kupada 2. ön eleme turunda Levski Sofya, 3. ön eleme turunda da Lokomotiv Moskova'yı eleyerek gruplara kaldı. UEFA Kupası ön eleme turunda 1996-97 sezonunda Belarus'un Dinamo Minsk takımını eleyen siyah-beyazlılar, 2005-06 sezonunda da yine ön elemede Liechtenstein'ın Vaduz ekibini elemeyi başarmıştı.

Siyah-beyazlıların Avrupa kupalarında oynadığı ön eleme maçları ve sonuçları şöyle:

Sezon Kupa Rakip Sonuçlar
-------- ----------- ------------- --------
1995-96 Şamp. Ligi Rosenborg 0-3, 3-1 (Elendi)
1996-97 UEFA Kup. Dinamo Minsk 1-2, 2-0 (Eledi)
1997-98 Şamp. Ligi Maribor Branik 0-0, 3-1 (Eledi)
1999-00 Şamp. Ligi Hapoel Haifa 1-1, 0-0 (Elendi)
2000-01 Şamp. Ligi Levski Sofya 1-0, 1-1 (Eledi)
2000-01 Şamp. Ligi L. Moskova 3-0, 3-1 (Eledi)
2005-06 UEFA Kup. FC Vaduz 1-0, 5-1 (Eledi)

- Haber BJK - daha fazlası >>>

" Yönetimde Kolot Krizi "

Yeni sezona yeni umutlarla girmeyi uman Beşiktaş’ta, yönetimdeki rahatsızlıklar durulmak bilmiyor. Numan Ceylan’ın toplantılara katılmamasına, Gülnaz Arsel’in istifasıyla sonuçlanan süreç de eklenince, yaşanan olayın boyutu daha net görülebiliyor. Sorunun kaynağı ise, Futbol Şube Sorumlusu Celal Kolot... Yönetimdeki pek çok isim, Başkan Yıldırım Demirören’e daha önce Arsel konusunda yaptığı baskıyı, şimdi Kolot için uyguluyor. Şikayetleri dinleyen Demirören’in nasıl bir adım atacağı ise camiada merakla bekleniyor.

İki seçenek var gibi
Aslında Başkan’ın önünde iki şık bulunuyor. İlki, Celal Kolot’u futbol şubesi sorumluluğundan almak, ikincisi ise daha radikal bir yaklaşımla Gülnaz Arsel’de olduğu gibi yönetimden istifasını istemek. Ama görünen o ki, iki olasılığın da bedeli hayli ağır olacak. Kolot’un, futbol şubesinden el çektirilip pasif bir göreve verilmesini kabul etmeyeceğine kesin gözle bakılıyor. Ama yönetim de sadece bir kişiden ibaret değil. Bilindiği gibi Kolot daha önce de istifa etmiş, ancak Yıldırım Demirören bunu kabul etmemişti. Yani durum hayli karışık.

- Haber BJK - daha fazlası >>>

" Koray iki Cisse Eder "

Beşiktaş’ta Fransa’nın Paris Saint German takımından alınan Edouard Cisse’nin transferi konusunda çok çarpıcı iddialar ortaya atıldı.

Fransız oyuncunun transferinin Jean Tigana döneminde de gündeme geldiğini ancak orta saha oyuncusunun, vatandaşından veto yediği öğrenildi. Tigana döneminde, Siyah-Beyazlılar’ın eski Sportif Direktörü Erdil Arpacı’nın Cisse’yi Fransız hocaya önererek, bu oyuncuyu alabileceklerini söylediği ancak tecrübeli teknik direktörün “Benim elimde Koray ve Serdar gibi iki tane önemli oyuncu bulunuyor. Cisse’ye gerek yok. Koray, iki tane Cisse eder” diyerek bu transfere karşı çıktığı ifade edildi.

Kaynak: Fanatik

- Haber BJK - daha fazlası >>>

" İşte Beşiktaş'ın Muhtemel 11'i "


Şampiyonlar Ligi 2.ön eleme turunda Moldova'nın Sheriff takımıyla Çarşamba günü karşılaşacak olan Beşiktaş'ta teknik direktör Ertuğrul Sağlam maça çıkacağı kadroyu büyük oranda belirledi.

LİG TV'nin haberine göre genç teknik adam kalede Rüştü'ye, savunmada da Serdar-Koray-İbrahim Toraman-İbrahim Üzülmez dörtlüsüne şans vereceği öğrenildi. Ertuğrul Sağlam'ın orta alanı Mehmet Yozgatlı, Cisse, Ricardinho ve Tello'dan oluşturacağı, ileri ikilide de Delgado - Bobo ikilisini oynatacağı ifade edildi.

Öte yandan Fulya projesinin tanıtım toplantısı Başkan Yıldırım Demirören'ın belindeki rahatsızlığı nedeniyle, ikinci kez ertelendi.

- Haber BJK - daha fazlası >>>

" Potaya Porto Riko İmzası "

Potada atağa kalkan Beşiktaş Cola Turka, Porto Rikolu basketbolcular Rick Jason Apodaca ve Christian Dalmau’yu renklerine bağlayarak, basına tanıttı.

Dün Nevzat Demir Tesisleri’nde düzenlenen törende Beşiktaş İkinci Başkanı Ertuğrul Kumcuoğlu ile basketbol şube sorumlusu Şeref Yalçın da hazır bulunurken, Prokom’dan alınan 1.94 metre boyunda guard pozisyonunda oynayan Dalmau 1 yıllık, İtalya’da Scaffati forması altında sayı kralı olan Apodaca da 2 yıllık sözleşmeyi imzaladı.

Porto Riko Milli Takımı’nda da görev yapan Christian Dalmau, geride bıraktığımız sezonda Prokom’la Euroleague’de çıktığı 20 maçta, 10.2 sayı, 2 ribaund ve 2.5 asist ortalaması yakaladı. Jason Apodaca ise, İtalya Ligi’nde en değerli 4. oyuncu unvanını elde ettiği Scaffati’de sezonu 19.7 sayı, 3.0 ribaund ve 3.0 asist ortalaması ile tamamladı.

Basketbolda iddialı olduklarının altını çizen Ertuğrul Kumcuoğlu, "Uluslararası düzeyde isim yapmış iki oyuncuyla anlaştık. Bu sene Beşiktaş forması altında ter dökecekler. Bu arkadaşlarımızla büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum" dedi.

- Haber BJK - daha fazlası >>>

" Diatta Bitti "

Stoper arayışları yılan hikayesine dönen Beşiktaş'ta mutlu son çok yakın. Siyah-beyazlılar, Fransa'nın Saint Etienne takımında oynayan 32 yaşındaki Lamine Diatta ile perşembe günü sözleşme imzalayacak.

Beşiktaş, Lamine Diatta ile anlaştı. Ertuğrul Sağlam, 32'lik stoper için onay verirken; Senegalli yıldız senelik 1 milyon euro alacak.

Nihayet Onay Çıktı
Siyah-beyazlıların yılan hikayesine dönen stoper arayışları nihayet noktalandı. Beşiktaş yönetimi, uzun araştırmaların ardından aradığı özelliklere sahip savunma oyuncusunu Fransa'da buldu. Teknik patron Ertuğrul Sağlam ve başkan Yıldırım Demirören'in de onayı alındıktan sonra St. Etienne takımında forma giyen Lamine Diatta ile el sıkışan Kara Kartal, Senegalli yıldız ile üç senelik anlaşma yapacak.

Perşembe İmzalıyor
32 Yaşındaki Diatta için Fransa'nın St. Etienne kulübüne bonservis bedeli ödenmeyecek. Bu futbolcu ile görüşmelerin başladığını dün borsaya bildiren siyah-beyazlılar, Senegalli futbolcuya senelik 1 milyon euro ödeyecekler. Diatta'nın bugün Fransa'da Beşiktaş Doktoru Şenol Akman nezaretinde sağlık kontrolünden geçeceği ve perşembe günü İstanbul'a gelerek resmi imzayı atacağı belirtildi.

- Haber BJK - daha fazlası >>>

" İspat Zamanı "

Kicker'e konuşan milli kaleci, "Otoriteler beni sildi. Ama bu düşünceyi değiştireceğim" dedi.

F.Bahçe'den Beşiktaş'a transferi olay olan kaleci Rüştü, siyah-beyazlı forma ile eski parlak günlerine dönmek istediğini söyledi. Alman spor dergisi Kicker'e konuşan milli file bekçisi, "Artık otoriteler benim başarılı olacağıma inanmıyor. Beşiktaş'taki performansımla bu düşünceyi değiştirmek istiyorum" diye konuştu. F.Bahçe taraftarının Beşiktaş'a transfer olduğu için kendisine gösterdiği tepkiyi anladığını ifade eden tecrübeli kaleci, "Tek isteğim benim için de kolay olmayan bu kararımı anlayışla karşılamaları" dedi.

YAŞLI HİSSETMİYORUM
Rüştü, sözlerini şöyle bitirdi: "Zico, Serdar ve Volkan'a güveniyor. Artık Fatih Terim'in Milli Takım'da benden vazgeçmemesi için çalışacağım. Kendimi yaşlı hissetmiyorum. Avrupa Şampiyonası'nda yine 1 numara olmak istiyorum. Beşiktaş'la 2009'a dek sözleşmem var. Şu an jübileyi düşünmüyorum."

- Haber BJK - daha fazlası >>>

" Sağlam Uyarı "

Beşiktaş'ın genç çalıştırıcısı: Sahamızdaki ilk maçta skor avantajı yakalamak zorundayız.

21.00'DE İNÖNÜ'DE
Teknik direktör Ertuğrul Sağlam, yarın saat 21.00'de İnönü Stadı'nda oynanacak Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme ilk maçındaki rakipleri Sheriff'i asla küçümsemediklerini söyledi. Sağlam, "Eğer bunu yaparsak sadece maçı değil, turu bile kaybedebiliriz" diye konuştu.

İYİ BAŞLANGIÇ ŞART
Sağlam şöyle devam etti: "Futbolcularımı bu konuda özellikle uyardım. Ciddiyeti korumalı, evimizdeki ilk karşılaşmada rövanş için gerekli olan skor avantajını yakalamalıyız. İyi başlangıç önemli. Seyircimizin önünde kazanırsak, sonraki maçlar için de moral olur."

- Haber BJK - daha fazlası >>>

" Kartal'a 3 Müjde "

Dünkü idmana sakat olan Mert Nobre, Bobo ve Burak da katıldı ve takımla çalıştı.

AMELİYAT OLMUŞTU

Beşiktaş'ta Bobo, Nobre ve Burak sevinci... Dün akşamki idmanda menisküs ameliyatının ardından uzun zamandır takımdan ayrı kalan Nobre, sol dizindeki ağrıları sebebiyle bir süredir taktik antrenmanlara katılmayan Bobo ve sakat olan Burak takımla çalıştı.

SORUNLARI KALMADI
Nobre ve Bobo'nun tıbbi olarak herhangi bir sorununun kalmadığı, Burak'ın ise kademeli olarak takımla çalışacağı ifade edildi. Bu arada Ertuğrul Sağlam ve kaptan İbrahim Üzülmez bugün 14.00'te Nevzat Demir'de basın toplantısı düzenleyecek.

- Haber BJK - daha fazlası >>>

" İşte Yeni Formalar "

Nevzat Demir Tesisleri'ndeki defilede manken Tuğba Özay ve Şenay Akay ile birlikte futbolcular da piste çıktı.


YUVA İLE BAŞLADI
Beşiktaş'ın yeni sezon formalarının tanıtımı yapıldı. Nevzat Demir Tesisleri'nde Kartal Yuvası ürünlerinin tanıtımıyla başlayan defile, basketbol takımları formaları, Sarar firması ürünleri ve Umbro'nun ürettiği futbol formalarının tanıtımıyla sonuçlandı. Defileye Ricardinho, Doğan, Hakan, Baki, Toraman, Bobo, Serdar, Tello, Cisse, Yozgatlı, Sedef, Kaş ve Emre katıldı.

FUTBOLCULARA ALKIŞ
Futbolcular ile birlikte erkek ve bayan basketbol takımının oyuncuları da defileye çıkarken, yeni transferler Rick Jason Apodaca ve Christian Dalmau da podyumda yer aldı. Ayrıca, aralarında Şenay Akay ve Tuba Özay'ın bulunduğu mankenlerin yer aldığı defilede futbol takımı için 4 ayrı forma tanıtılırken, futbolcular alkış aldı.

- Haber BJK - daha fazlası >>>

" Beşiktaş Günlüğü "

Toplantı ertelendi
Pazar günü İnönü Stadı'nda takımın yaptığı idmanı tribünden izleyen başkan Yıldırım Demirören, dün Fulya Projesi ile ilgili yapacağı basın toplantısını ileri bir tarihe erteledi. Başkan Demirören'in belindeki rahatsızlığın nüksetmesi sebebiyle tanıtım toplantısını yapamadığı belirtildi.

'Siyah'a destek!
Geçtiğimiz hafta vefat eden Beşiktaş'ın tribün liderlerinden Mehmet Işıklar'ın anısına "Sheriff maçında herkes siyah giysin" kampanyasına destek büyüyor. İnternetteki taraftar sitelerinde, "Çarşamba İnönü'de Optik Başkan için siyah giyeceğiz" kampanyasına büyük ilgi var.

Sheriff geliyor
Kartal'ın Şampiyonlar Ligi 2'nci ön elemesindeki rakibi FC Sheriff Tiraspol, bugün geliyor. Öğle saatlerinde İstanbul'da olacağı açıklanan Moldova ekibi saat 20.00'de de İnönü Stadı'nda bir antrenman yapacak. Beşiktaş ile Sheriff yarın 21.00'de İnönü'de kozlarını paylaşacak.

Vardar tepkili
Eski yönetici Sinan Vardar, transfer politikasını eleştirdi. Vardar, "Uğur Boral'ı bedave getirdik, almadılar. Aydın Karabulut'u, Hertha Berlin'in altyapısından getirdik. Koray Şanlı da iki sene sonra parlayan yıldız olacak. Bu isimleri harcamaya çalışıyorlar, yazık olacak" dedi.

Çalımbay Kore'ye
Beşiktaş'ın eski kaptanı ve teknik direktörü Rıza Çalımbay, Kore'ye transfer oluyor. Dün, İnspo Korea isimli bir internet firmasıyla anlaşan Rıza Çalımbay'ın, bugün resmi imzayı atması bekleniyor. Çalımbay'ın, imzanın ardından Kore'ye gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Gökşen'e başsağlığı
Beşiktaş kulübü, babası vefat eden G.Saraylı yönetici Fatih Gökşen için başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda, "Vefat eden kulübümüz kongre üyesi ve Fatih Gökşen'in babası sayın Nurettin Gökşen'e Tanrı'dan rahmet, Gökşen ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz" denildi.

- Haber BJK - daha fazlası >>>